středa 6. října 2021

Je libo romantickou fantasy?

Recenze na Z krve a popela

 Po dlouhé době se mi dostala do rukou "young adult" fantasy a já jsem se rozhodla se v tom výjimečně nenimrat, nehledat chyby a prostě si to jen užít. A musím říct, že jsem udělala dobře a užila si to na 100%

Dokonce si troufám říct, že je to jedna ze dvou nejlepších fantasy, co jsem kdy četla! Je mi samozřejmě jasné, že to není čtení zrovna pro fantasy fajnšmekry, ale ženám, které mají rády jemnější a lehčí fantasy, nebo s ní teprve začínají a mají rády romantické až erotické knihy, se Z krve a popela bude určitě líbit!

Kniha je přirovnávána k sérii Dvory od S. J. Maas, já jsem tuto sérii ještě nečetla, ale připouštím, že jsem v Z krve a popela viděla i jé známé fantasy knihy, jako je třeba Falešný polibek a další. Narozdíl od Falešného polibku tohle ale není takový ten nevinný sladký příběh - je to spíše drsná a temnější pohádka pro dospělé, teče tu krev, létají končetiny ale taky tu najdete erotiku. Upřímně, hlavní hrdinka mohla být klidně starší, vzhledem k výše zmíněnému.

Poppy se narodila jako Vyvolená a v den devatenáctých narozenin má podstoupit rituál nazvaný Povznesení. Z jejího postavení ale plyne i spousta zákazů a povinností, které Poppy svazují a ona by raději byla úplně obyčejnou dívkou. Tato touha se ještě umocní, když se Poppy seznámí s novým krásným mladým strážcem, do nějž se rychle zamiluje...

Já jsem si tentokrát jsem užila nejen tu romantiku ale i fantasy část - k té bývám kritičtější. Autorka rozhodně psát umí, ten fiktivní svět mi sednul a dokonce jsem žrala i akční scény, což se mi moc nestává, byla jsem napnutá až do samého konce.

Romantika se tadymimořádně povedla, jakože…wow. Jsem nadšená. Jak už jsem zmínila, bylo to i pěkně žhavé a chemie mezi hlavními hrdiny byla byla téměř hmatatelná. Postavy jsem si taky moc oblíbila, skvěle byly vykreslené jak ty hlavní, tak vedlejší. Poppy je naprosto skvělá hlavní hrdinka.

Možná jednu výtku bych si dovolila: v druzích záporných postav jsem měla zmatek už někdy v půlce příběhu, vzhledem k tomu, že další až do konce přibývaly, neměla jsem mnohdy jasno, občas jsem přemýšlela, zda ten či onen je jen jiný název pro jednu postavu, no většinou se jednalo o někoho nového. Místy jsem v těch záporácích měla takový zmatek, jako asi vy v té předchozí větě 😀

Jako zážitek byla ale tahle kniha prostě výborná. Nechtělo se mi od ní odcházet, těšila jsem se, až se k ní zase vrátím…nicméně 550 stran je dost a mě trvalo celou věčnost knihu přečíst. Na čtivosti to ale neubralo.

Podtrženo sečteno, já tu knihu miluju a neskutečně se těším na další díl!

Moc doporučuji a děkuji Humbooku za poskytnutí recenzního výtisku.


Jennifer L. Armentrout: Z krve a popela. Fragment, 2021. 544 stran.
Moje hodnocení: 5*/5*

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! Pod všechno, co jsi napsala se můžu podepsat. Poslouchala jsem Z krve a popela jako audioknihu a stala se jednou z mých neoblíbenějších fantasy, takže jsem ráda, že je konečně přístupná i českým čtenářům, i když bůh ví, kdy se dočkáme i dalších dílů. Jen se bojím, aby těch pokračování nebylo až moc (brzy má vyjít 4. díl). Já mám totiž druhý díl také přečtený a přestože celý svět jásá, pro mě kvalit toho prvního bohužel nedosahuje :( Hawke má za mě ale stejně plný počet bodů.
    Pokud tě to jen trochu zajímá, určitě bych ti doporučila si Dvůr trnů a růží přečíst. Je sice pohádkovější, ale od druhé knihy je dynamika mezi postavami více podobná té s Z krve a popela. Je zde ale kladen větší důraz na fantasy stránku, tak nevím, jestli by ti to vyhovovalo.
    Mimochodem já chápu, že označení "young adult" asi prodává, ale trochu mě to zaráží, když vím, jak explicitní některé scény jsou, především když u nás to je často ekvivalentem kategorie "pro mládež". Naposledy jsem se bavila, když v knihkupectví vedle sebe leželi Harry Potter a poslední díl Dvorů (který je btw jednoznačně větší síla než Z krve a popela :)
    Těším se na další tvé názory na knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář a pochvalu! Já nedávno koukala na Goodreads a tam už je v téhle sérii 6 dílů, což mě celkem děsí :/ A mrzí mě, že druhý díl kvalit prvního nedosahuje, to je fakt škoda i když celkem obvyklý jev... Na Dvory se určitě chyszám! Kdo to má ale všechno stíhat? :)
      Označení "young adult" mi vadí, jen jsem zapomněla v recenzi zdůrazdnit, že je to fakt pro starší čtenáře, to je pravda. Bohužel mnohdy knihkupci ani nevědí, co prodávají (nemůžou mít načtené vše, vím) a stačí jim, že to vydal Fragment, tak to mrsknou do stejné škatule... Sama nechápu, proč to vydalo nakladatelství soustředící se zejména na dětskou četbu.

      Hezký den!
      Bookaholic Jessie

      Vymazat

Četli jste některou ze zmíněných knížek? Nebo doporučujete jinou? Podělte se!