úterý 30. dubna 2019

Strážci světla (komentář ke knize)

Už je to podruhé tento týden, co jsem sáhla po knize (aniž bych to předem věděla), která skýtá nejen čtivý a napínavý příběh ale i zajímavá biologická fakta. Tou první byla Šelma a z obou knih jsem rozhodně nadšená. Strážci světla je kniha těžko zařaditelná podle žánru. Rozhodně to ale není thriller. Sice tu je jakési napětí, spíše ale převládají prvky mysteriózní a psychologické, a především spousta popisků tajemné a chladné přírody. 
Jako "žraloko-fob" jsem si to docela dost užila, protože tady na mě nemohly odnikud vyskočit nečekané obrázky nebo videa. Přesto byly některé popisky tak dokonalé, až mě z nich mrazilo a všechno jsem to měla před očima. Hlavní postavy byly důkazem toho, co s člověkem udělá příroda a nehostinné podmínky, když v nich dlouho pobývá. Název "strážci světla" je spíše symbolický protože odkazuje naž je to podruhé tento týden, co jsem sáhla po knize (aniž bych to předem věděla), která skýtá nejen čtivý a napínavý příběh ale i zajímavá biologická fakta. Tou první byla Šelma a z obou knih jsem rozhodně nadšená. Strážci světla je kniha těžko zařaditelná podle žánru. Rozhodně to ale není thriller. Sice tu je jakési napětí, spíše ale převládají prvky mysteriózní a psychologické, a především spousta popisků tajemné a chladné přírody. Jako "žraloko-fob" jsem si to docela dost užila, protože tady na mě nemohly odnikud vyskočit nečekané obrázky nebo videa. Přesto byly některé popisky tak dokonalé, až mě z nich mrazilo a všechno jsem to měla před očima. Hlavní postavy byly důkazem toho, co s člověkem udělá příroda a nehostinné podmínky, když v nich dlouho pobývá. Název "strážci světla" je spíše symbolický protože odkazuje na pracovníky majáku, kterým je v knize věnovaná jen krátká vzpomínka. 
Mrzí mě vesměs negativní reakce na knihu, já jsem nadšená, zhltla jsem ji za jedno dopoledne a budu doporučovat dál. Líbila se mi i forma vyprávění prostřednictvím dopisů mrtvé matce. Moc si cením originálních příběhů jako byl tento, protože v dnešní době jsou dost vzácné. pracovníky majáku, kterým je v knize věnovaná jen krátká vzpomínka. 


Mrzí mě vesměs negativní reakce na knihu, já jsem nadšená, zhltla jsem ji za jedno dopoledne a budu doporučovat dál. Líbila se mi i forma vyprávění prostřednictvím dopisů mrtvé matce. Moc si cením originálních příběhů jako byl tento, protože v dnešní době jsou dost vzácné.





Abby Geni: Strážci světla. Přeložila Anna Halfarová. Host, 2018. 350 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Četli jste některou ze zmíněných knížek? Nebo doporučujete jinou? Podělte se!