pondělí 10. června 2019

Profesor Theo Cray aka Naturalista

Okouzlil mě, pobavil, poučil... Theo Cray, samozvaný vyšetřovatel, povoláním však bioinformatik, který občas umí být sebestředný a protivný. Když jsem asi před třemi měsíci sáhla po prvním románu Andrewa Mayna, nečekala jsem, že si jeho hlavního hrdinu tolik oblíbím...


Šelma je detektivka nebo, chcete-li, detektivní thriller odehrávající se v současnosti v USA napříč několika státy. V lesích kdesi v Montaně rozsápal mladou dívku medvěd, tak zní závěr policejního vyšetřovaní. Na(ne)štěstí se však k vyšetřování přichomýtne Profesor Theo Cray - ne náhodou, původně to byl totiž on, koho jako prvního obvinili z vraždy dívky, která byla kdysi jeho studentkou. Nakonec je však viníkem shledán medvěd a už se na něj i pořádají hony. Theovi se však závěr vyšetřovatelů nezdá a tak se na vlastní pěst pustí do soukromého vyšetřování, a to opravdu se vším všudy. K dispozici má nejen svou geniální hlavu, ale i zajímavé technologie a programy. Navzdory nepříliš nadšenému hodnocení jsem knize propadla a hned, jakmile vyšel další díl v sérii Naturalista, musela jsem si jej koupit a samozřejmě i přečíst.

Hračkář na rozdíl od Šelmy přichází s o něco méně originální zápletkou. Protože jsem ale knihy To a Kříďáka nečetla (podobná zápletka jako u Hračkáře), opět jsem si příběh skvěle užila. Theo Cray, ač si vysloužil v policejních kruzích mnoho nehezkých přezdívek za své vměšování se do případu se šelmou, už nyní nepracuje jako profesor na Austinské univerzitě, ale je zaměstnán u soukromé organizace OpenSkyAI, pomáhající rozvědce odhalovat nebezpečné zločince, teroristy, zjednodušeně řečeno. Jelikož se však natolik proslavil vyřešením montanského případu, denně mu chodí žádosti od "obyčejných" lidí, kteří se přimlouvají, aby Theo našel právě jejich zmizelé dítě nebo vraha zavražděné blízké osoby. Neochotně je tak zatažen do případu uneseného chlapce a později nachází stopu vedoucí k podezřelému muži, kterému se v jedné nebezpečné oblasti poblíž Los Angeles neřekne mezi dětmi jinak než Hračkář a který by mohl znamenat opravdovou hrozbu. Příběh je opět mistrně napsaný, pobavil, poučil, napínal až do konce.

Co mě trochu zaráží u obou případů je množství mrtvol, obětí sériových vrahů, zmizelých a pohřešovaných osob; jakoby každý třetí obyvatel USA byl obětí takových zločinů. Když však Theo Cray zmiňuje skutečné sériové vrahy, jako byl třeba Ted Bundy a spousta dalších, uvědomuji si, že možná ta čísla o počtech obětí v Theových případech nejsou úplně nesmyslná.

Už jsem zmínila, jak se Theo k vyšetřování vražd dostal, otázkou další je, jaktože je v tom sakra tak dobrý? Je jasné, že má mozek génia, což není tolik nereálné. Na světě je spousta géniů ale ne všichni umí své dovednosti a vědomosti použít pro tak správnou věc. Theo má výhodu ve svém vzdělání jakožto bionformatik a také v tom, že má přístup k mnoha technologiím, které do běžného "vyšetřovatelství" ještě ani nedorazily. Zároveň má i přátele na těch správných místech, proto má možnost využít špičkových laboratoří k prozkoumání forenzních důkazů. Vytvořil si vlastní IT program, který je schopný velmi napomoci v odhalování zločinců. Při čtení jsem však ztrácela nit, když Theo zabředával do svých častých IT "keců", to mě moc nebavilo. Naopak jsem hltala veškerá vědecká zajímavá fakta, jimiž jsou oba díly Naturalisty doslova nabity.

Theo Cray však není jen nadprůměrně inteligentní, ale je také zdaleka nejsympatičtější vyšetřovatel, s jakým jsem se kdy setkala (zůstáváme stále na literární úrovni samozřejmě). Rozhodně se nedá srovnávat s takovými "protivami" jako je Kim Stoneová nebo Erica Fosterová. Charakterem se mu možná přibližují Holger Munch nebo slavný Harry Hole, ale oni jsou úplně někde jinde, co se vyšetřovacích schopností a hlavně zkušeností týče. Navíc oba jsou svým způsobem trochu záporáci, podléhající touze po alkoholu nebo sebedestruktivním myšlenkám. Theův charakter samozřejmě taky není bez poskvrnky, i on má své mouchy. V zásadě je to ale milý a hodný týpek, který má primárně na srdci jen dobro. Proto se taky zaplétá do případů, které má na starosti někdo jiný, kompetentnější, protože chce najít toho nebezpečného padoucha, chce zachránit další potenciální oběti, chce spravedlnost. Občas si proto přitom hraje na spasitele, naštěstí stojí nohama stále na zemi. 

Po psychologické stránce je hlavní hrdina vykreslen opravdu perfektně. Není to prostě jen panák, který mechanicky jedná. Své kroky zdůvodňuje a zamýšlí se nad nimi. Je si vědom svých nedokonalostí, připouští chyby, zároveň umí skvěle využít své přednosti. Protože si je jimi většinou jistý, je občas samolibý ale určitě bych neřekla namyšlený. Umí se zamilovat, je lidský, vtipný ale dokáže si i pořádně zanadávat. Jeho nectností je rýpavost, provokativnost, neopatrnost, často vyzradí víc, než by měl, dost lže a slibuje co není schopný splnit. Takový docela normální a pohodový chlap ☺
Čeho jsem si všimla, kromě toho, že nepodléhá nějakým závislostem na alkoholu či drogách (jak už jsem zmínila), tak jeho sociální život je prakticky nulový. Nemá příliš mnoho blízkých přátel, jen se občas vídá s jednou dívkou, jejíž jméno nesmím prozradit, abych nespoilerovala.

Sám o sobě Theo říká, že stejně jako ti vrazi je taky predátor, který jde po své kořisti. Onou kořistí jsou však právě ti zločinci, takže Theo je vlastně dobrý predátor s dobrými úmysly. 
Proto, že je to smyšlený hrdina, dokážu Andrewovi Maynovi odpustit, jakého z něj udělal nesmrtelného supermana. Ve skutečném životě by takový muž nejspíš neobstál. Bohužel si absolutně nedokážu představit Theovu fyzickou podobu, ale určitě by bylo super, kdyby vzniknul podle knih
film/seriál. Hrozně by mě totiž zajímalo, který herec by Thea ztvárnil. Sama nad tím teď musím přemýšlet. Který herec by byl ideálním profesorem Crayem podle vás???

Žádné komentáře:

Okomentovat

Četli jste některou ze zmíněných knížek? Nebo doporučujete jinou? Podělte se!