čtvrtek 11. června 2020

Jeden z nás (recenze)


Detektivně laděné Zoufalé manželky v knižní podobě? To je nejnovější Shari Lapena a ani tentokrát nezklamala! Na pomezí detektivky, thrilleru a psychologického románu rozjíždí napínavý vztahový příběh.



Je to moje třetí setkání s touto kanadskou autorkou a musím říct, že nepřekvapila. Nechci aby to vyznělo negativně, ale už jsem u ní na takovou úroveň zkrátka zvyklá. Knihu Jeden z nás bych nazvala jakýmsi mixem autorčiných předchozích knih. Řeší zde sousedské vztahy a zároveň brutální vraždu, u které je pravděpodobné, že ji spáchal někdo z obyvatel jedné příměstské čtvrti/ulice.

Jedna její obyvatelka, atraktivní Amanda, je nalezena zavražděná pár týdnů po té, co její manžel nahlásil zmizení. Prsty všech sousedů ukazují právě na manžela. Jenže kvůli vyšetřování začíná na povrch vyplouvat i další špína usazená v této komunitě lidí. Jde hlavně o nevěru, samozřejmě. Nebo o šestnáctiletého Raleigha, jehož matka Olivie zjistila, že se syn vloupal do několika domů.

Nejsem zklamaná ani trochu, naopak spíš nadšená. Kniha byla maximálně čtivá, velmi napínavá zkrátka luxusní. Ale i přes pětihvězdičkové hodnocení mám pár výhrad. Především mě velice mrzí, že hned v začátku knihy bylo nasakáno hned několik chyb. Tou úplně první je chyba překladateleky hned na první stránce, kde je popsána vražda očima vraha. Je zde totiž vlastně vyzrazeno pohlaví tohoto vraha, čímž se pro čtenáře zužuje výběr potenciálních vrahů o polovinu. A i některé "falešné stopy" pak můžeme okamžitě vyloučit. Bohužel to je jedna z nástrah českého jazyka a myslím si, že kdyby si s tím překladatelka trochu pohrála, mohla to napsat jinak a nic neprozradit. Setkala jsem se už jednou se stejným problémem a to v thrilleru Výměna, kde také překladatel vyzradil pohlaví "tajemné postavy" a bohužel tím změnil vyznění celého příběhu.

Dále mně hodně zmátly dvě chyby hned v druhé kapitole, toho si také mohla překladatelka a všichni ti redaktoři a korektoři, kterým to prošlo rukama, všimnout. Jsou to nesrovnalosti a pro někoho nepodstatné maličkosti, ale mě přiměly listovat a přemýšlet, jak to teda bylo. Raleigh se vloupal do cizího domu a když na to rodiče přijdou, řekne jim, že to bylo "včera". Druhý den ráno matka vezme syna na autem na projížďku čtvrtí a chce po něm, aby jí ukázal, do kterých domů se vloupal. A když jí jeden z těch domů ukáže, matka řekne: "Jsi si jistý, že ses včera večer vloupal sem?" Přitom ve skutečnosti to bylo už předevčírem... Není to velká chyba, ale mě vadila. O něco větší, která taky zmátla a pravdu jsme se dozvěděli až někde za půlkou, se týkala té samé kapitoly, ze které vyznívá, že Raleigh ukazuje matce jiné domy, než do kterých se vloupal. Tedy aspoň já jsem v tomhle přesvědčení byla půlku knihy. Ve skutečnosti jí ukázal správné domy. Možná jsem to tak pochopila jen já, každopádně mě to velice zmátlo, protože to nakonec bylo docela podstatné.

Ačkoliv byl příběh velice napínavý, zároveň byl lehce předvídatelný. Nedočkala jsem se zde žádného šoku. Skutečného vraha jsem tušila již několik kapitol před odhalením. Prakticky celá druhá polovina knihy je sled falešných stop, s tím, že policie někoho podezřívá a ta osoba prozradí někoho jiného - kamaráda, tak jde policie za tím kamarádem a ten zase napráská někoho jiného...
Nevěra? V tomto příběhu nic závažného ve srovnání s obviněním z vraždy. Jo, tohle je kniha, ve které manželky kryjí své nevěrné manžely, aby náhodou nešli sedět za vraždu.

"Sharilapenovského" konce jsem se tentokrát nedočkala. Autorka totiž tradičně v epilogu uvede něco, co čtenáře naprosto šokuje. Tady o to byl taky pokus, ale spíš to způsobilo otevřený konec, nežli nějaké překvapení, šok či zvrat.

Po mém kritickém výčtu se může stát, že kniha nebyla nic moc. Já jsem ale k této autorce přísnější, protože vím, že to mohla zpracovat ještě o něco lépe. Alespoň já jsem tady zaznamenala mnoho příležitostí pro větší zmatení nebo překvapení čtenáře. Mohlo to být důmyslnější, přesto jsem se bavila moc a knížku doporučuji! Těším se, čím nás autorka překvapí (nebo nepřekvapí) příště.

Shari Lapena: Jeden z nás. Kalibr, 2020. 280 stran.
Hodnocení: 5☆/ 5☆

Žádné komentáře:

Okomentovat

Četli jste některou ze zmíněných knížek? Nebo doporučujete jinou? Podělte se!