úterý 7. února 2017

Podezřelá zmizení

Poslední dobou jsou velkým hitem thrillery na téma "zmizení". Po hrdinovi románu se slehne  zem hned na začátku příběhu a zbytek děje ubíhá v napětí zda ho/ji najdou a v jakém stavu a kdo za tím může stát. Celý tento boom rozpoutala knížka s velmi výstižným názvem Zmizelá, pokračovalo to Dívkou ve vlaku a zdaleka to určitě nekončí Spálenou oblohou. Knih s podobnou, ne-li stejnou tematikou je samozřejmě mnohem víc, já jsem se zaměřila na tyto tři nejznámější a čtenářsky nejoblíbenější. Proč, když už je každý zná a bylo o nich napsáno dost? Protože je chci porovnat a taky vás navnadit, abyste si je konečně přečetli, pokud to pořád odkládáte :)
Začala bych tím, že tyto tři bestsellery krátce představím, a to v takovém pořadí, jak vycházely a jak jsem je i já četla.
Jak už jsem výše zmínila, všechno začla Zmizelá, která byla u nás vydána v roce 2013. Její autorkou je Gillian Flynn a není to žádný nováček, protože už před Zmizelou slavila úspěchy se svými dvěma předchozími romány. Zmizelá si získala téměř všechny své čtenáře, včetně mě. Jelikož miluji thrillery a psychologické romány, byla jsem prostě nadšená! Knížka se dobře četla už od první stránky a ten jazyk mi byl neskutečně blízký, vulgární výrazy mi nevadily, protože přesně odpovídaly dané situaci. A ke všemu to byl příběh pěkně napínavý, tak moc, že by se to napětí dalo krájet. Je to vlastně taková psychologická sonda do jednoho velmi chorobného vztahu.

Hlavní hrdinka Amy Dunn jednoho dne zmizí a to přesně v den pátého výročí svatby s manželem Nickem. Hlavním podezřelým je samozřejmě Nick, zvláště po nalezení různých důkazů a zajímavých pikantností. Nick se brání, ale po nalezení Amina deníku už mu nikdo nevěří. Zdá se, že příběh je zcela banální, ale nenechte se zmást. Jde o zcela brilantně promyšlený a neskutečně napsaný román. Po velkém úspěchu byl velmi brzy natočen podle knihy film, obsazen skvělými herci, ale románu se rozhodně nemůže vyrovnat.

Zcela opačný případ, co se týče filmového zpracování, je román Dívka ve vlaku od Pauly Hawkins. Úspěch jí zajistila především velkolepá reklama a přirovnání ke Zmizelé. Když jsem se ke knize dostala já, její úspěch už pomalu dozníval. Neměla jsem velká očekávání a byla jsem překvapená a nadšená skoro jako ze Zmizelé. Chápu, že jsou k sobě přirovnávány, ale opravdu jediné, co je spojuje je: zmizení ženy a psychologický thriller. Hlavní hrdinkou je dívka z vlaku, Rachel. Je alkoholička. Tentokrát psychologická sonda nejde ani tak do vztahů mezi hrdiny jako do osamělého života Rachel. Byla jsem nadšená tím, jak je to vykreslení realistické, opravdové a šokující. Rachel dojíždí denně vlakem do práce a ve svých alkoholových stavech jen kouká z okna a sleduje co se děje. Krom ostatních sleduje i jeden pár, ženu a jejího manžela. Ta žena však jednoho dne zmizí a Rachel možná ví, co se mohlo stát. I v této knize není nouze o napětí a spoustu šokujících dramat. Když jsem knihu dočetla, zrovna šlo do kin její filmové zpracování a tak jsem neváhala ani chvíli abych to viděla. Naprosto nečekaně mi film vyrazil dech a velmi nerada musím konstatovat, že byl o něco lepší než knižní předloha, i když se to moc často nestává, toto na rozdíl od Zmizelé je prostě ten případ, kdy film je prostě trošku lepší.

Na základě mého nadšení z těchto dvou knih jsem začala vyhledávat jim podobné. Už v lednu loňského roku byla u nás vydána Spálená obloha, já jsem se k ní však dostala teprve před Vánoci. Její autorkou je Gilly Macmillan a tento román je její prvotina.

Stejně jako v předchozích dvou knihách i ve Spálené obloze se řeší něčí zmizení, tentokrát je to zmizení osmiletého chlapce Bena, syna hlavní hrdinky Rachel (stejné jméno - náhoda?). Musím hned upozornit, že Spálená obloha nedosahuje kvalit předešlých knih, ale přesto je velmi povedená. Spíše bych ji přirovnala ke Zmizelé. Ben se ztratí hned na začátku knihy, stejně jako Amy, a podezřelou se stává osoba mu nejbližší - jeho matka, tak jako byl podezřelý Nick, Amin manžel.          I Spálená obloha je velmi napínavá a velmi dobře vykresluje mediální tlak, který je vyvíjen na Rachel. Stejně jako ve Zmizelé přichází v polovině knížky velký zvrat, ale dále už se oba romány rozcházejí. Po tomto zvratu se ve Spálené obloze objevují zajímavé a většinou falešné stopy a na čtenáři je, aby si vybral, zda se po některé vydá a bude jí věřit. Zároveň však běží čas a je stále menší šance, že se Ben ještě najde živý, proto ani po půlce knize neubývá napětí a čtivost.

Pokud bych měla porovnat formu, jakou jsou tyto tři romány napsány, řekla bych, že je to "mišmaš". Ve Zmizelé je nejprve vypravěčem Nick, jeho vyprávění je proloženo úryvky z Amina deníku a později je vypravěčkou i Amy. V Dívce ve vlaku jsou hned tři vypravěčky, hlavní hrdinka Rachel, Anna, žena Rachelina bývalého manžela a Megan, ta co zmizí. Ve Spálené obloze jsou vypravěči dva, Rachel - Benova matka a policejní vyšetřovatel James Clemo. Jejich vyprávění jsou navíc protkána úryvky zápisků z jeho sezení u psychologa, citacemi z webových stránek, diskuzemi, emaily a nebo přepisem nouzového telefonátu. Všechno toto kupodivu neubírá na kvalitě a čtivosti knih, ale spíše jim dodává autenticitu.

Jak jsem již psala na začátku, knihy jsem seřadila chronologicky, podle toho, jak vycházely, ale také jak jsem je já četla, no a musím podotknout, že jsou seřazené i podle toho, jak se mi líbily. Tím nechci říct, že by Spálená obloha byla špatná! Jen prostě Zmizelá byla bomba, Dívka ve vlaku o něco menší bomba a Spálená obloha ještě o kousíček menší bomba. Rozhodně ale všechny tři stojí za přečtení, jinak bych tady o nich ani nepsala... Tak rychle do toho a budu ráda, když mi do komentů napíšete, jaký je váš názor a pokud máte tip na podobnou knížku, sem s ním!! Za každé doporučení jsem moc ráda!

P.S. Tento článek věnuji své kamarádce a kolegyni Peti, bez níž by nic nevzniklo, neboť ona je skvělá motivátorka! :)

Užitečné odkazy:
Zmizelá na Databazeknih.cz: http://www.databazeknih.cz/knihy/zmizela-166298 
a v katalogu KKFBZ: http://katalog.kfbz.cz/documents/506227
                 
Dívka ve vlaku na Databazeknih.cz: http://www.databazeknih.cz/knihy/divka-ve-vlaku-262619
a v katalogu KKFBZ: http://katalog.kfbz.cz/documents/537317

Spálená obloha na Databazeknih.cz: http://www.databazeknih.cz/knihy/spalena-obloha-273665
a v katalogu KKFBZ: http://katalog.kfbz.cz/documents/540206

1 komentář:

  1. Teda, děkuji, článek mi ještě nikdo nikdy nevěnoval. Jsem poctěna a už se těším na další :-) (Vím, jsem nenasytná, ale ráda čtu dobré články o dobrých knihách, a tento se mi moc líbil.). Navnadila si mě, abych si přečetla knihu Zmizelá (viděla jsem jen film) a podívala se na film Dívka ve vlaku, kterou jsem pro změnu jen četla. :-)

    Petra

    OdpovědětVymazat

Četli jste některou ze zmíněných knížek? Nebo doporučujete jinou? Podělte se!