sobota 17. prosince 2016

Knižní osudové lásky

Teď před Vánoci je ta pravá doba na romantické a uslzené příběhy. Já jsem zrovna jeden dočetla, a když jsem nad ním později přemýšlela, čím mě uchvátil, došlo mi, že to byla obrovská síla lásky, nad kterou stále žasnu. Vzpomínám na další tři knížky, ze kterých jen příběh silné lásky udělal dobrou knihu, bez takového příběhu by totiž za moc nestály, jelikož nejsou nijak umně napsané a než se do nich člověk začte, nějakou dobu to zabere.

Tak například Bellagrand, román Paulliny Simons – ten, který jsem právě dočetla. Škoda, že jsem se nemohla začíst. Je to vlastně moc krásný příběh dvou manželů, Giny, italské imigrantky, a Harryho, přesvědčeného komunisty. Kniha začíná až několik let po jejich svatbě, kdy přicházejí první mraky nad toto jinak ideální manželství. Popisuje velmi detailně historické události první poloviny dvacátého století v Massachusetts – stávky komunistů a protesty proti pracovním podmínkám. Přiznám se, reálie mě trošku nudily, kór na začátku knížky, ale jsem za ně ráda, dozvěděla jsem se spoustu nového.

Harry, syn zbohatlíka, jenž se vzdal peněz svého otce a odříznul sám sebe od rodiny svatbou s Ginou, se účastní všech protestů, zapojuje se do všech aktivit komunistické strany a dokonce k tomu nutí i Ginu. Ta se sice o politiku dříve taky zajímala, ale už dospěla, chce jen žít obyčejný život, založit rodinu, chce, aby si její manžel našel normální zaměstnání, vydělával peníze a oni nemuseli živořit. Bohužel díky Harryho přístupu k životu jí to není umožněno. Gina se s ním mohla stokrát rozejít a i Harry měl důvod proč Ginu opustit, jenže Bellagrand je příběh lásky tak silné, že ji nic nezničí a to se mi na knize líbilo nejvíc. Ti dva při sobě drželi i v době těch největších pří a zklamání, obrovských ztrát, i v době, kdy málem vzájemná nenávist lásku přebila.

Sama jsem si kolikrát říkala, že je Gina pitomá, když ho v některých situacích neopustila, ale zároveň jsem ji obdivovala za to, jak je statečná a jak stojí při svém muži a je si vědoma toho, že jednou slíbila, že ho neopustí a to taky dodrží. To je znak tak silné a vyspělé lásky, že už ji můžeme vidět snad jen v knihách.

Bellagrand navazuje na autorčinu známou a oblíbenou trilogii Taťána a Alexandr a vypráví o tom, co předcházelo této trilogii, ke které se určitě ještě v některém z budoucích článků vrátím.

Když už mluvím o trilogiích, nesmím zapomenout zmínit trilogii Růže od Leily Meacham. Právě její první díl Poselství růží je také příběhem velké osudové lásky, s neméně smutným koncem. Do této knihy jsem se také nemohla začíst a také se odehrává v Americe, tentokrát v Texasu v letech 1914- 1985. Lelila Meacham líčí životní příběh Mary Toliverové, majitelky bavlníkových plantáží, a přibližuje životní osudy tří generací. Příběh je rozdělen do jakýchsi tří dílů a každý díl je vyprávěn z pohledu jiné postavy (i když v er formě). První díl je vyprávěn z pohledu Mary, která už v útlém věku zdědila po otci obrovskou plantáž a pochopitelně se nesetkala s nadšením ze strany bratra a matky, kteří se cítili otcem podvedeni. Ona se však rozhodla tvrdohlavě jít za svým, plantáž neprodat a pokračovat v tom co dělal její otec. Svým přístupem si bohužel moc mých sympatií nezískala, upřednostnila plantáž před láskou a to se neodpouští. Ač osudovou lásku prožila, na svá rozhodnutí doplatila velmi tvrdě, a snad až ke konci života toho začala litovat.

Druhý díl je vyprávěn z pohledu Percyho. Percy byl Maryina životní láska, ale jejich příběh nedopadl tak, jak si nejprve oba přáli. V obou dílech se prolínají vzpomínky na minulost a útržky ze současnosti. Příběh z minulosti je velice čtivý, je to srdceryvný doják, i když tak trochu kýč.

Třetí díl je příběhem Rachel, Maryiny praneteře, která je stejně zaslepená jako její tetička - Rachel totiž opakuje Maryiny chyby, před kterými se ji Mary snažila chránit.

Přesto na mě knížka určitě udělala dojem tím silným příběhem a budu na ni vzpomínat, na tu atmosféru Texasu minulého století, na příběh velké tragické lásky a na tu hromadu nespravedlnosti, která tady vždy byla, je a bude.

Do třetice všeho dobrého jsem vybrala román V zemi korálového stromu od Sofie Caspari. S výše uvedenými knihami jej spojuje hned několik skutečností. Především je to velká a osudová láska, taky široký záběr – že román zasahuje několik desítek let z životů hlavních hrdinů, no a V zemi korálového stromu je vlastně také prvním dílem stejnojmenné trilogie.

Na rozdíl od předchozích románů se však tento neodehrává v Severní Americe ale v Jižní. Děj začíná už roku 1863, z Německa vyplouvá loď plná lidí, kteří doufají, že v Buenos Aires začnou nový a lepší život. Splní se jim však tato očekávání?
Už na palubě lodi se potkávají tři hlavní hrdinové knihy, mladé ženy Anna a Viktoria, které už na novém kontinentě čekají jejich manželé, a Julius, kterého nečeká nikdo, jen nadějná budoucnost. Po vylodění v Argentině se jejich příběhy rozcházejí, a my sledujeme, jak si poradí nebohá Anna v maličkém domku v chudinské čtvrti Buenos Aires, kde se musí starat o celou svou rodinu a později i manžela Kaleba, a hrdá Viktorie, která se těší na šťastnou budoucnost s bohatým manželem v obrovské haciendě uprostřed Argentinských prérií. Každé byl přidělen jiný osud, obě ale v nové zemi zažívaly to samé: lásku, bolest, ztrátu, zoufalství i novou naději. A ta osudová láska, to není jen láska mezi mužem a ženou, ačkoliv ji obě hrdinky prožijí, je to i láska k zemi a přírodě a Sofia Caspari ji krásně vykreslila a učinila tím knihu ještě zajímavější, díky popisům krajiny, domorodých obyvatel ale i zvířat a měst se může čtenář nechat unést kouzelným příběhem.

Nabídka knih s podobnou tématikou je samozřejmě obrovská, romantických dojáků jsou tisíce, no a někdy je opravdu těžké si z nich něco dobrého vybrat. Právě proto jsem udělala tento výběr tří knih, které mě v poslední době oslovily. Zkuste ;) A na závěr doplním ještě pár dalších zajímavých titulů, ke kterým se možná ještě někdy vrátím i v článku – všechno příběhy velké osudové lásky: Zimní moře (S.Kearsley), Létala jsem za sluncem (P.McLain), Dívka, již jsi tu zanechal (J.Moyes), Poslední dopis od tvé lásky (J.Moyes), Generál Jeho Veličenstva (D. Du Maurier), Anglický pacient (M.Ondaatje), Láska za časů cholery (G.García Márquez), Na jih od hranic, na západ od slunce (H.Murakami), To nejlepší z nás (N. Sparks)…
 
Užitečné odkazy:
 
 
 
 

1 komentář:

Četli jste některou ze zmíněných knížek? Nebo doporučujete jinou? Podělte se!