pátek 25. listopadu 2016

Netradiční detektivky

Tip na napínavé čtení.


Dnes bych vám ráda doporučila dvě velmi krátké knížky na víkend. Ale odhaduji, že vám na ně bude bohatě stačit sobotní odpoledne. Tentokrát se jedná o detektivky, ovšem nejsou to detektivky klasické se scénářem: někdo někoho zavraždí, komisař hledá vraha, velké množství zápletek, překvapení, vrah je nalezen a pohádky je konec. V knížkách, které jsem dnes vybrala, se takový scénář neodehrává. O to zajímavější a nápaditější jsou. Kromě příjemné délky a žánru detektivka tato dvě díla spojuje ještě něco jiného a tím je sympatická hlavní postava. Jasně, hlavní postava by měla být většinou sympatická, ale i v případě, že je to třeba nájemný vrah nebo servírka, která dost možná zavraždila svého manžela?

Příběh o servírce nese velmi výstižný název Servírka a je posledním dílem již zesnulého Jamese M. Caina, dokonce byla vydána až posmrtně. Cain byl a stále je známý spisovatel, autor detektivních románů tak zvané drsné školy (jistě se vám vybaví Raymond Chandler) a dokonce je prý považován za tvůrce románu noir. Do této kategorie bych zařadila i Servírku. Hned první věta anotace knihy napovídá téma příběhu: Truchlící vdova… nebo černá vdova? Po nečekaném úmrtí despotického manžela při autohavárii si krásná Joan Medfordová musí rychle najít práci, aby nepřišla o dům. Získá zaměstnání jako servírka v baru, kde si jí brzy všimnou dva muži – mladý, pohledný, ale nepříliš movitý Tom a postarší, velmi zámožný Earl White III. Ten Joa...celý textTruchlící vdova… nebo černá vdova? Z toho vyplývá, že hlavní postavou je servírka, která je vdova. Jmenuje se Joan Medfordová. Právě jí zemřel manžel při automobilové havárii a ona si musí najít práci, aby nepřišla o dům a také o své dítě. Dostane práci servírky ale taky nabídku k sňatku od jednoho ze svých obdivovatelů.
Celý příběh je vyprávěn z Joanina pohledu, v ich“ formě. Ačkoliv je tu patrná ta častá nepřirozenost týkající se příběhů, jež píšou muži a vypravěčkami jsou ženy, nebo naopak, není to Servírce na škodu a nedělá z ní frašku. Sama za sebe se musím přiznat, že jsem Joan věřila všechno, ať už to bylo jakkoliv. Chvílemi sice byla na hlavní hrdinku skoro nesympatická, ale hodně se to v průběhu děje měnilo a závěr se povedl. Prostě velmi čtivá knížečka se zajímavými postavami a napínavou zápletkou.


Stejně napínavá a čtivá byla Krev na sněhu od velmi známého norského spisovatele Jo Nesba. Proslavil se především sérií románů s detektivem Harry Holem, ale série dvou knih Krev na sněhu je neméně známá a úspěšná. Přesto bych Krev na sněhu (a tím myslím první díl série) ráda vyzdvihla neboť je to úchvatný čtenářský zážitek. Přečetla jsem ji jedním dechem! Nesbo mě překvapil a že je umělec, se projevilo hned v první kapitole, protože to se často nevídá, aby detektivka byla tak umělecky napsaná a plná básnických prvků. Nesbo rozhodně umí kouzlit se slovy a nejen to, umí také pobavit, a to především v úvodu, když se hlavní hrdina představoval.
Z hlavního hrdiny se vyklubal ohromný sympaťák, co záleží na tom, že je nájemný vrah. Jeho jméno je Olav Johansen a jeho duše nesmírně citlivá, nevím, zda je dostatečně silný, aby dokázal jít za svým snem, ale je dostatečně silný na to, aby dokázal jít za láskou…a to je hlavní. Sám se přiznává, že se snadno zamilovává ale taky že je mizerný v matematice a když se rozčílí, ztrácí hlavu. A je výborný zabiják. Jenže od svého šéfa dostane nový úkol: zbavit se jeho nevěrné manželky. A právě od toho okamžiku se to s Olavem začne točit.

Takže pokud hledáte kvalitní a napínavou detektivku, určitě sáhněte po Servírce nebo Krvi na sněhu. A jestli detektivky nečtete? Začněte, nevíte, o co přicházíte!

Máte další zajímavý tip na podobnou knížku? Určitě napište do komentářů!

i když se něco děje stále dokola, není jisté, že se to příště stane taky“ (Krev na sněhu, Jo Nesbo)
 
 
 

Užitečné odkazy


http://www.databazeknih.cz/knihy/servirka-292727


 


 


 



 

 
 

2 komentáře:

  1. Zcela náhodou se mi dostala do ruky kniha Pamatuji si vás všechny/Yrsa Sigurdardóttir. Je skvělá a doporučila bych ji všem milovníkům detektivek.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip! Také se na ni chystám, třeba z toho později bude článek ;)

    OdpovědětVymazat

Četli jste některou ze zmíněných knížek? Nebo doporučujete jinou? Podělte se!